В новия медиен закон е заложена цензура УС на СБЖ изпрати

...
 В новия медиен закон е заложена цензура
УС на СБЖ изпрати
Коментари Харесай

В новия медиен закон е заложена цензура

 В новия медиен закон е заложена цензура
УС на Съюз на българските журналисти изпрати отворено писмо до президента, ръководителя на Народно събрание, премиера, партийните парламентарни групи и редица непознати посолства, изразявайки паника от известията за незабавно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени престижи от гилдията.

До президента на Република България господин Румен Радев

До ръководителя на Народното събрание госпожа Цвета Караянчева

До премиера  на Република България господин Бойко Борисов

Уважаеми господин президент,

Уважаема госпожо ръководител на Народното събрание,

Уважаеми господин министър председател,

Сериозно сме обезпокоени от известията, че незабавно се приготвя нов медиен закон. Формалният мотив за това бързане е нуждата да се транспонира в българското законодателство новата редакция на европейската Директива за аудиовизуалните медийни услуги, която бе призната през ноември предходната година.

Необходимост от промени, в това число и законодателни, в българската медийна среда има, и Съюзът на българските публицисти неведнъж е посочвал това. Това, което ни тормози, е, че за следващ път опити за законова регулация в тази най-публична сфера, от която в голяма степен зависи демократичния темперамент на обществото, се вършат освен преждевременно, само че и на мрачно.

Научаваме, че в Министерството на културата е основана работна група, която да изготви план за нов закон за медиите, в която били включени медийни специалисти и адвокати. Удивени сме, че никой не е счел за належащо да предложения представител на   Съюза на българските публицисти – най-представителната и най-старата организация  на българската журналистическа гилдия. Не сме чули да  бъдат поканени и някои видни фигури в българската медийна среда – издатели, основни редактори, изявени представители на специалността.

Всичко това ни кара да бъдем подозрителни по отношение на замислите на властта. Слушаме нейни представители по отношение на подготвяния закон да приказват за нуждата от „ действителен надзор “ върху медиите, „ да се управлява до каква степен може да стигне тази независимост “, за запазване на „ хигиената в обществото “. С други думи, готви се въвеждане на цензура.

Не можем да не си помислим, че във време на избухващите един след различен кавги в обществото, които, естествено, потеглят най-често от медиите и проверяващите публицисти, има доста хора на високи позиции във властта, които считат, че медийната независимост е отишла прекомерно надалеч и би трябвало да й се наложи намордник.

Опасяваме се, че самата евродиректива, за която става дума, се пояснява превратно и ще бъде транспонирана по доста по-ограничителен метод, т.е. ще бъде употребена като мотив да се озаптят освен електронните, а на процедура всички медии, тъй като към този момент съвсем всеки вестник си има и електронен уебсайт.

Влиза в комфортна приложимост и мотивът за битка с така наречен подправени вести. Искаме още веднъж да напомним, че това разбиране към момента не е ясно и тъкмо дефинирано, само че към този момент интензивно се употребява като бухалка на властта в доста страни против неуместните медии,  които популяризират информация, която не се харесва на елитите. Явно е, че и нашите ръководещи се изкушават да прибягнат към същия опит. За тяхно оръдие служи и Съветът за електронни медии, чиято същина, конструкция и функционалности в годините бяха радикално изопачени. Не е инцидентно, че точно Съвет за електронни медии в този момент най-активно размахва плашилото на подправените вести и е пръв труженик за такива законови промени, които да са угодни на властта.

Съюз на българските журналисти счита, че проблемите в българската медийна среда са доста по-дълбоки. Според нас са нужни промени, които да спасят професионалната и качествена публицистика. Необходимо е да се отбрани труда и виновната специалност на журналиста, да се усъвършенства неговото обществено състояние в обществото, с цел да не мизерства, да му се даде опция да показва в действителност свободно своята гражданска позиция, а не да се преценява с политическите прищевки на власт имащите и на своите издатели, които постоянно са под контрола на властта, която употребява за задачата най-разнообразен инструментариум.

Именно за тази цел Съюзът на българските публицисти преди близо 3 години публично внесе в Народното събрание оферти за редица законови промени, които имат за цел да повдигнат ролята и да защитят българските публицисти и тяхната специалност. Нашите оферти обаче по този начин и потънаха в архивите, и то напълно съзнателно. В същото време бе признат, още веднъж по неотложност и без публично разискване, така наречен „ закон Пеевски “ – връх на демагогията в отношението на властта към медиите.

Опасяваме се, че същото ще се случи и в този момент. Затова се обръщаме към вас – висшите представители на властта в България. Настояваме да не се работи преждевременно и на мрачно, да се проучат обширно действителните проблеми в медийната сфера и да се осмислят добре европейските наставления. Гаранция за подобен метод ще бъде присъединяване на Съюз на българските журналисти и на в действителност авторитетни представители на българската публицистика в работата над закона, който в огромна степен ще дефинира качеството на медийната среда и ситуацията на българските публицисти и тяхната специалност. Иначе сривът, изпратил България на унизителни места във втората стотица на страните по рейтинги за медийна независимост, ще продължи.

Управителен съвет на Съюза на българските публицисти

София, 16 април 2019 г.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР